Vrijwilliger in het zonnetje: Elin van Uden van Korfbalvereniging BMC

BERLICUM – Vanaf het moment dat het kon en mocht en dat was op 4-jarige leeftijd, sloot Elin van Uden uit Berlicum zich aan bij Korfbalvereniging BMC in Berlicum. Een sport waar zij haar hart aan verloor. En niet alleen door het in teamverband te spelen. De 14-jarige is al jaren actief als trainster en coach want: “Het is handig om je hoofd leeg te maken na een dag school en ik word er heel blij van.”

Door Wendy van Lijssel

Korfbalvereniging BMC uit Berlicum telt circa 150 leden. Iedereen kan aansluiten en is welkom om drie keer kosteloos een training mee te maken. Dat kan al vanaf 4 jaar. Het is gelijk iets  wat Elin van Uden deed. Een beetje doorvragen leert dat dit niet gek was want: “Mijn moeder Jessy korfbalt al heel lang. Ze speelde eerst bij GEKO in Sint-Michielsgestel. Nadat deze club opgeheven werd, stapte ze over naar korfbalvereniging Flash in Den Dungen. Mijn ouders zijn uiteindelijk in Berlicum gaan wonen. Daar ben ik en mijn zusjes Mette (10 jaar) en Fenne (12 jaar) geboren. Wij zijn van kleins af aan mee naar wedstrijden gegaan. Ik vond het altijd leuk. Daarom wilde ik ook graag korfballen en heb ik me op 4-jarige leeftijd aangesloten. Omdat we in Berlicum wonen ben ik lid geworden bij korfbalvereniging BMC. Ons mam overigens ook. Ze speelt bij Flash, maar is bestuurslid van BMC”, vertelt Elin. Dat het in deze een familiekwaal betreft blijkt als ze toevoegt: “Mijn opa Ammi Heessels uit Sint-Michielsgestel floot korfbalwedstrijden en mijn zusjes spelen ook bij BMC.” 

Elin speelt in team A1. “We zijn goed op elkaar ingespeeld en het is een heel gezellig team”, aldus Elin. Ze traint twee keer in de week en op zaterdag is er een wedstrijd. Naast speelster maakt Elin zich ook al enkele jaren verdienstelijk als trainster en coach. Iets wat begon nadat ze als 11-jarige wegens een blessure langere tijd niet zelf kon spelen en het korfballen erg miste. “Toen ben ik de trainster van de Welpen gaan helpen. Welpen (4 t/m 6 jaar) zijn nog zo jong dat het korfbal spelenderwijs wordt aangeleerd en er ook veel spelletjes worden gedaan. Ze spelen met lichtere ballen, een lagere korf en op een kleiner veld”, aldus Elin om met een lachje toe te voegen: “Hun concentratievermogen is niet zo hoog. Je moet vooral veel geduld hebben.” 

Hierna had Elin de smaak te pakken. De afgelopen jaren trainde ze de F-jes (7/8 jaar oud) en de E-tjes (9/10 jaar oud) en momenteel traint ze twee keer per week de Welpen. Daarnaast is ze ook hun coach. “Met andere verenigingen spelen we een onderlinge competitie. Ik begeleid mijn groep op zaterdag bij een wedstrijd”, vertelt ze. Elin staat er niet alleen voor. Ze traint en coacht samen met Sharon Rijzingen. “Zij korfbalt ook”, weet Elin om bescheiden te vervolgen: “Ik ben echt niet de enige jongere die een team traint en/of coacht. Er zijn genoeg andere meiden die ook de jongere teams trainen.” Via de club heeft ze inmiddels al een aantal trainingsworkshops gevolgd. Wat ze daar leerde brengt ze met veel plezier in de praktijk. De sport en de club zijn belangrijk voor haar want: “Ik zit in klas 3 van gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Het is handig om je hoofd leeg te maken na een dag school en ik word er heel blij van.” Voor informatie over aansluiting en meer: www.kvbmc.nl

 

Bron: Weekblad De Burg

Category2023-2024
Lees hier onze: Statuten of ons Huisregelement

Ontwerp: BigBird, creative studio / Realisatie: DeeWeeDee